Ta przekąska kusi wyglądem i wcale nie tuczy. Zrobisz ją z samych zdrowych składników
Mam dziś dla was przepis na przekąskę, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. Nie zawiera bowiem nadmiaru kalorii, ani niezdrowych tłuszczów czy cukru. A robi się ją całkiem prosto. Wystarczy tylko ugotować buraki, a potem praca idzie rach-ciach. Takie roladki polecam wszystkim osobom dbającym o szczupłą linię i chcącym się zdrowo odżywiać.
Wartość odżywcza buraków
Buraki to jedno z najzdrowszych warzyw. Przede wszystkim są zasobne w barwniki, które wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także wspomagają detoksykację organizmu. Zawierają też sporo kwasu foliowego, który jest istotny dla układu nerwowego i kobiet w ciąży. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, to w burakach znajdziemy sporo: potasu – reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca, magnezu – korzystnie wpływa na mięśnie i układ nerwowy, żelaza – wspiera produkcję czerwonych krwinek. Warzywo to zawiera też dużo błonnika, który reguluje przemianę materii.
Jak zrobić pożywne roladki buraczane?
Przygotowanie roladek sprowadza się do usmażenia naleśników buraczanych. Robimy je z ugotowanych lub upieczonych buraków i kilku dodatków. Potem wystarczy je nadziać prostymi, smacznymi składnikami.
Przepis: Naleśniki buraczane
Naleśniki z buraków z farszem z sera koziego, szpinaku i orzechów
- Kategoria
 - Przekąska
 - Rodzaj kuchni
 - europejska
 - Czas gotowania
 - 1 godz. 20 min.
 - Liczba porcji
 - 6
 - Liczba kalorii
 - 165 w każdej porcji
 
Składniki
- 2 średnie buraki
 - 3 jajka
 - 1/2 szklanki mleczka kokosowego lub mleka krowiego
 - 3 łyżki mąki pszennej lub kokosowej
 - 1 łyżeczka oleju do smażenia
 - szczypta soli
 - 150 g kremowego twarożku
 - 100 g serka koziego
 - 50 g świeżych liści szpinaku
 - 4 łyżki orzechów laskowych
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy buraczanejBuraki ugotuj lub upiecz, wystudź, obierz. Pokrój je na kawałki, zblenduj na gładką masę. Dodaj jajka, mleczko kokosowe, mąkę i sól, wymieszaj.
 - Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Smaż na niej cienkie naleśniki z masy buraczanej. Ostrożnie obracaj je na drugą stronę, bo są dość kruche.
 - Formowanie roladekTwarożek rozmieszaj z serkiem kozim, dopraw solą i pieprzem. Mieszanką posmaruj naleśniki, posyp liśćmi szpinaku i orzechami, zwiń roladki.
 
Inne pomysły na farsz do roladek buraczanych
Farsz do buraczanych roladek zamiast z twarogu koziego, można zrobić też np. z twarogu sernikowego wymieszanego z chrzanem i koperkiem, ewentualnie z kremowego serka i wędzonego łososia albo z sera feta, czosnku i szpinaku. W charakterze nadzienia dobrze też sprawdzi się hummus i grillowane warzywa, np. cukinia, papryka, a także kawałki pieczonego kurczaka wymieszane z jogurtem greckim.